Daniël van Veen  <<
Biografie

Opleiding
Daniël van Veen (Breda, 1976) studeert in 2000 af als creatief producent aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Voor zijn eindexamenfilm Ahmed was hier ontvangt hij een Studenten Oscarnominatie voor beste buitenlandse studentenfilm.

Amsterdams Kleinkunst Festival
Vanaf 2015 is Daniël van Veen werkzaam als artistiek en algemeen directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Onder zijn leiding komt het festival in het Kunstenplan, waarmee het aantal activiteiten in de periode 2016-2020 verdubbelt. Het Amsterdams Kleinkunst Festival organiseert onder meer het Concours om de AKF Sonneveldprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs en een jaarlijkse AKF Hommage aan een gerenommeerde artiest. Daarnaast ontwikkelt van Veen een twee weken durend festival met nieuwe producties als de Avond van de Kleinkunst (i.s.m. Volgspot NPO Radio 5) en AKF Lab (laboratorium in Theater Bellevue). In coproductie met Theater Bellevue worden verschillende kerstvoorstellingen gerealiseerd, waaronder Jesus Christ Karaoke Bar (2017, Wart en Tim Kamps, Hanneke Drenth, Peter van Rooijen), The Last Christmas (2018, Yentl Schieman, Christine de Boer, Stefanie Louwrier, Yvonne van den Eerenbeemt) en De Verlosser (2021, Theo Nijland).

Van Veen verbindt meerdere fondsen en sponsoren aan het festival en ontwikkelt het Keep an Eye Masterclass Programma. Gerenommeerde artiesten brengen hun kennis over op een nieuwe generatie makers. Onder meer Herman van Veen, Theo Nijland, Raoul Heertje , Wimie Wilhelm en Vera Mann verzorgen masterclasses.

In 2020 vinden de voorrondes van het Concours om de AKF Sonneveldprijs plaats in de Amsterdamse wijktheaters. Het levert een recordaantal inschrijvingen op van potentieel nieuw cabarettalent.

Hoe het zover kwam

Shireen Strooker
Tijdens zijn studietijd werkt van Veen bij de Open Bak van Theater De Engelenbak. Daar leert hij Shireen Strooker kennen, met wie hij als regie-assistent meerdere theatervoorstellingen maakt, waaronder Maria Stuart (1998, Theater De Engelenbak), Hommage aan Bram Vermeulen (2005, Stichting Strooker / Koninklijk Theater Carré) en Petit Crimes (2006, Bos Theaterproducties).

Cabaret
In De Engelenbak ontmoet van Veen Marcel Beekman (alias G.v.d. Kroon). Samen vormen zij vanaf 1999 het cabaretduo GEL, altijd op zoek naar haar. In 2003 treden ze op in Koninklijk Theater Carré tijdens de 1000e Open Bak. In dat jaar winnen zij ook de Holland Casino Podiumprijs. GEL, altijd op zoek naar haar wordt in 2004 opgeheven, waarna van Veen twee solo voorstellingen maakt: Van Veen Alleen (2008-2009) en Ruilen binnen 8 dagen (2009-2011). In beide programma’s wordt hij muzikaal begeleid door trompettist Sybren van Doesum. De regie is in handen van Shireen Strooker.

Van Veen is tot de sluiting van De Engelenbak in 2013 werkzaam in het theater aan de Nes. De laatste jaren begeleidt hij als pianist verschillende artiesten en is hij als toetsenist onderdeel van het Open Combo, de band die wekelijks de Open Bak muzikaal ondersteund.

Na twee solo programma’s speelt Daniël van Veen als pianist en acteur in Conny Who van Anne van Rijn (2011-2012, Bunker Theaterzaken). De voorstelling gaat het over leven en werk van Conny Stuart en speelt langs middelgrote zalen in Nederland. Een jaar later is van Veen te zien als pianist in de cabaretvoorstelling Bruids- en Grafwerk van Dames voor na Vieren (2013-2014, Bunker Theaterzaken). Ze maken met deze voorlopig laatste voorstelling een landelijke tournee langs grote zalen.

Producent
In 2006 start Van Veen twee nieuwe initiatieven die tot op heden plaatsvinden: het Wilhelmina Huiskamerfestival en BIES.

Wat begint als een kleinschalig festival in Amsterdam Oud-West met 6 huiskamers en 150 bezoekers, groeit binnen enkele jaren uit tot een tweedaags theaterfestival met 60 huiskamers en 1500 bezoekers. De organisatie van het Wilhelmina Huiskamerfestival is in handen van Daniël van Veen en Dorien Haan. Samen richten zij Stichting Theater in Huis op (voorheen stichting Wil & Mina) en bouwen het festival uit tot een evenement dat in verschillende stadsdelen plaatsvindt. Van hun hand zijn ook het Vondelfestival (bijzondere locaties rondom het Vondelpark), Festival JAN EEF (winkels in de Jan Evertsenstraat) en het Dudokfestival (bijzondere locaties in Hilversum, i.s.m. Esther Franssen). In 2012 verlaat Haan de stichting, waarna van Veen als directeur de festivals bundelt onder de naam Huiskamerfestival Amsterdam. In 2021 vindt de 16e editie van het festival plaats.

In 2006 zet van Veen met Eveline Mol BIES op, het cabaret try-out podium in Theater Bellevue. Tijdens de eerste editie treden onder meer Daniël Arends, Paul de Munnik, JP den Tex en Kees Prins op. De presentatie is in handen van Pieter Bouwman. BIES vindt eenmaal per maand op dinsdagavond plaats in Klein Bellevue.

Privé
Van Veen is getrouwd met Gysèle ter Berg en woont samen met hun twee kinderen in Amsterdam.


Foto: Anne van Zantwijk